Wat is beeldend coachen?

Beeldend coach Helene

Beeldend coach ‘Helene’ helpt kinderen, jongeren, volwassen door teken- en schilderopdrachten.

Het is een veilige manier om gevoelens te ventileren. In de tekening kan alles. Jij bent de baas over je eigen tekening.

De tekening geeft informatie over je binnenwereld.
Je hebt de buitenwereld waarin je leeft. Je huis met familie, de buurt, de klas, het werk, je hobby’s, sporten enzovoorts. Er gebeurt van alles om jou als persoon heen.
Dit verwerk je in jezelf, in je hoofd, in je hart. Dat is je binnenwereld.

Het bijzondere van tekenen en schilderen is dat ieder dat op zijn eigen manier doet. Als er bijvoorbeeld de opdracht wordt gegeven: Teken een vogel.
Dan doet ieder dat op zijn/haar unieke wijze. De een tekent een vogel in vogelvlucht, de ander een eendje, de ander een arend, of een kip of een fantasievogel enzovoorts.

Geen tekening zal het hetzelfde zijn. Hoe komt dat?
Ieder tekent hoe hij of zij zich op dat moment voelt. Een tekening is ook altijd een momentopname. En bij iedereen is de binnenwereld anders. Dat komt op papier. Heel bijzonder om dat te zien en daar bewust van te worden.

Wat doet de beeldend coach?

De beeldend coach ‘Helene’ heeft door een vierjarige opleiding heel veel werkvormen tot haar beschikking. Zij heeft geleerd om tekeningen ‘te lezen’. Er wordt heel goed naar de tekening gekeken en alles wordt benoemd. Ze gaat ‘in gesprek’ met de tekening.

De tekening wordt bevraagd. De tekenaar geeft antwoord. Bijvoorbeeld; Een tekenaar kleurt de zon rood. De beeldend coach zal daar geen waardeoordeel aan geven. Ze zal niet zeggen; je kleurt de zon rood, dus dat is een zon die gevaarlijk is voor jou. Nee, ze zal vragen; Wat betekent de kleur rood voor jou. Misschien is dat wel; warmte of passie of gevaar of bloed. Zo zal de kleur rood voor elk mens persoonlijk iets anders betekenen.

Daarom is beeldend coachen altijd maatwerk. Elk mens krijgt de opdrachten die bij hem of haar persoonlijk passen. Wat je nodig hebt, dat krijg je. Elk mens wil gehoord, gezien, aangeraakt en begrepen worden.

Wat levert beeldend coachen op?

Het is winst voor de rest van je leven. Je hebt veel geleerd over jezelf; wie ben ik? Welke keuzes moet ik maken? Moet ik dingen veranderen? Enzovoorts. Het mooie is dat je het zelf getekend en ontdekt hebt. Dat werkt altijd beter, dan dat iemand je de oplossing even vertelt. De Beeldend coach begeleidt je eigen proces. Uiteindelijk zit je beter in je vel, krijg je meer zelfvertrouwen. Het werkt door in de rest van je leven. Je wordt stabieler en steviger.

Je krijgt de tekeningen mee naar huis. Het is een rijke schat, waar je je verdere leven graag op terugkijkt. Het zijn ‘interne foto’s’ van je eigen ontwikkeling en dat is kostbaar.

Moet ik goed kunnen tekenen?

Moet je goed kunnen tekenen? Nee! Dat is niet nodig. Wat wel handig is dat je plezier hebt in tekenen en schilderen.

De beeldend coach ‘Helene’ weet veel opdrachten waarbij we energetisch werken. Energetisch werken is met verschillende energie over het papier gaan. Verschillende energie is hard drukken met je potlood, of juist heel zacht. Bijvoorbeeld: krassen, zwalken, golven, roteren. Dit gaat vrij en kan iedereen.

Als er mensfiguren of dierfiguren getekend gaan worden. Dan helpt de beeldend coach ‘Helene’ met tips en voorbeelden. Zo krijg je ook de vaardigheden aangereikt om beter te leren tekenen.

Maar uiteindelijk gaat het meer om het proces van het tekenen, niet hoe goed de tekening is.

Hoe gaat een tekensessie.

Je komt binnen. We beginnen met een praatje en eventueel wat drinken. Dan gaan we aan de slag met een tekenvorm. De beeldend coach ‘Helene’ doet mee of ze observeert.

We doen een lichaamsoefening die past bij de tekening. We praten na over de tekening. Is er nog tijd dan tekenen en schilderen we nog wat. De tekening blijft bij beeldend coach ’Helene’.

Als je wilt krijg je een thuisopdracht mee. Dat is vrijwillig. Het is geen verplicht huiswerk.

Na 6x krijg je de kunstwerken in een mooie map mee naar huis.

Werkvormen en materialen

Er worden allerlei werkvormen en materialen gebruikt.

Een overzicht wat gebruikt kan worden:

 • ecoline
 • bijenwas
 • plakkaatverf
 • acrylverf
 • gekleurd papier
 • scheuren, knippen, plakken
 • potloden
 • rollenspellen
 • cirkels (mandala’s)
 • grote A-2 vellen
 • linten
 • klei
 • collagetechniek
 • energetisch tekenen, zoals krassen, zwalken, butsen, roteren

Intake

De eerste keer begint met een gratis intakegesprek. Van tevoren krijg je een vragenlijst gemaild die je thuis alvast kunt invullen. Daar praten we over tijdens de intake en we kijken of het probleem al bekend is.

Bij kinderen en tieners zijn de ouders hierbij aanwezig als het kind dat prettig vindt. Er is een lijst voor de ouders en voor de kinderen. We ondertekenen een overeenkomst dat we 6x samen gaan tekenen. Er wordt ook alvast een begin met een tekening gemaakt.

Aan de hand van de intake wordt er een behandelingsplan opgezet, dat wordt geëvalueerd na 3x en na 6x tekenen.

Wat zijn de kosten?

De kosten zijn €85,- voor 1 uur. Als er 6x een sessie gedaan wordt komen de kosten op €510,-.

Van elke sessie heb je je eigen tekening en Helene maakt een verslag in een schrift. Je krijgt een hele waardevolle map, waarin veel duidelijk wordt over jezelf. De rest van je leven heb je hier heel veel aan.

Het is ook mogelijk dat beeldend coach Helene op locatie komt. Stel je kunt niet komen wegens fysieke problemen. Of je kind vind het erg spannend om te komen. Dan neemt Helene haar tekenkoffer mee en komt bij je thuis. De reis- en tijdkosten zijn dan €50,- dit komt extra bovenop de coaching prijs van €85,-

Wordt het vergoed? Nee, het wordt niet vergoed door verzekeraars. Het is mogelijk om via een PGB de vergoeding te regelen. Of misschien is er een pot op je werk voor loopbaancoaching. Daar kun je dit uit financieren.

Beeldend coach ’Helene’ is aangesloten bij de beroepsvereniging tekentaal: www.tekentaal.nl

Aanmelden of vragen stellen kan via een mail of bellen. De gegevens staan op de contact pagina.