Voor wie is beeldend coaching?

Beeldend coachen voor kids

Kinderen kunnen ook last hebben van bepaalde factoren:
Factoren in zichzelf; hooggevoeligheid, laag zelfbeeld, faalangst, adhd, add, pdd-nos, autisme, depressiviteit, perfectionistisch, overmoedig, verlegen enzovoorts. Daar zijn veel tekenoefeningen voor. Beeldend coachen kan je daarbij helpen. Als je jezelf beter leert kennen, kun je beter omgaan met de wereld om je heen.

Waar kan een kind nog meer last van hebben: Nachtmerries, slecht slapen, energietekort, angsten, stress, traumatische gebeurtenis, gepest worden, een pester zijn.

Door te tekenen wordt de eigen kracht van het kind gebruikt om oplossingen te vinden voor de problemen waar het kind tegenaan loopt. In de tekening zit vaak het medicijn. Dat zijn de vaardigheden die het kind zelf heeft om situaties te kunnen handelen.

beeldaanbod

Elk kind zit vol met beelden. Bewust en onbewuste beelden. Plaatjes van zijn/haar ouders, kamer, huis, school, vriendjes enzovoorts. Een kind krijgt een massaal beeldaanbod via de media binnen. Via tv en computer. Alle beelden worden voortdurend positief en negatief belast door emotionele interactie. Kinderen gaan nadenken, reageren door gedrag. Ze kunnen gaan dromen. Door te tekenen komen bewuste en onbewuste beelden op papier.

Door te tekenen ventileert het kind deze beelden. Dat is goed voor de geestelijke en emotionele gezondheid. Tijdens de tekensessies wordt het kind in zijn geheel aangesproken. Er worden ook spelletjes gedaan met het lichaam. Zo wordt de tekentaal gekoppeld aan de lichaamstaal. Dit werkt heel goed door. Op deze manier wordt het gedrag beïnvloedt van het kind. Zijn/haar motoriek, verwerkingsmogelijkheden en sociaal gedrag gaat verbeteren.

Eenvoudig uitgelegd voor kids

Tekenen is gaaf, tof en leuk! Kom tekenen, heb veel plezier en leer over jezelf! Tekenen is fijn, tekenen is inspannend en tekenen is ontspannend. Door te schilderen krijg je mooie kunstwerken.

Wist je dat de tekening ook veel informatie over jezelf geeft? Hoe je in je vel zit. Hoe je je voelt en hoe je denkt in je hoofd. En hoe je reageert op anderen.

Tijdens de tekensessies krijg je allerlei leuke, spannende en verschillende tekenopdrachten. Door samen goed naar de tekening te kijken zie je waar je goed in bent; je kracht. En waar je nog hulp bij kunt gebruiken; je zwakte. Dit helpt je om je zelf beter te voelen.

Overleg met ouders

Het is mogelijk dat beeldend coach Helene met haar tekenkoffer bij het kind thuis komt. Of het kind komt in het atelier.
Er zijn 6 tekensessies. We beginnen met een intake. De ouders vullen een vragenlijst in. Het kind of de tiener ook.

Elke keer wordt na de tekensessie even gepraat of er wordt een email met een verslag gestuurd.

Na 3 sessies is er een tussenevaluatie gesprek. Na 6 sessies is er een eindgesprek. Wij kijken dan of het gedrag al veranderd is en of er nog meer sessies nodig zijn.

In het overleg met ouders komt van alles naar voren. Er worden tips gegeven, wat goed is voor het kind of de tiener.

Als er dan nog andere problemen zijn kan het kind worden doorverwezen naar een huisarts of een andere instantie.

Beeldend coachen voor ouder & kind

Je bent een liefdevolle ouder en je wilt het beste voor je kind. Je bent trots op je kind en wil graag een goede band hebben.

Toch loopt het op de een of andere manier niet zo fijn. Wil je daar actief iets aan doen? Dan is samen tekenen een hele goede oplossing.

Beeldend coach ‘Helene’ kent veel relatietekenen opdrachten. Samen plezier beleven op papier. Heel leerzaam, fijn, leuk om te doen. Er komt veel inzicht in reacties op elkaar. Wie is de volger, wie is de leider. Op een speelse manier kan aan het licht komen waar de problemen zitten.

Samen tekenen of schilderen werkt bindend. Uiteindelijk komt er ook nog een prachtig kunstwerk tevoorschijn wat als herinnering bewaard kan worden.

Beeldend coachen voor tieners

Beelden werken is heel erg geschikt voor tieners van 12 tot 17 jaar.

In deze leeftijd kom je in de pubertijd. Er verandert veel, in je lichaam en in de omgeving om je heen. Dit gaat vaak met ups en downs in de ontwikkeling. Dat is normaal.

Soms kan er iets gebeuren waardoor een tiener helemaal niet meer goed in zijn/haar vel zit.

Bijvoorbeeld in een situatie van verlies; ouders die scheiden; opa of oma overlijdt of iemand anders; een lievelingsdier gaat dood; Een verhuizing, een hartsvriend of hartsvriendin laat je in de steek enzovoorts.

Dit zijn zware thema’s die heel veel impact kunnen hebben op een tiener. De tiener voelt van alles en kan dat niet benoemen. Er gebeurt immers zoveel. Dit kan veel chaos geven in het binnenste van de tiener, logisch dat het dan ander gedrag vertoont.

Door te tekenen kan de tiener grip krijgen op wat er gebeurt in zijn binnenwereld. Wat er gebeurt in de buitenwereld. Hoe hij of zij daar op reageert. Zo komt er orde in de chaos en overzicht.

Het fijne van tekenen en schilderen is dat er niet veel gepraat hoeft te worden. Wij doen juist veel. Op die manier verwerk je problemen met je handen en dat werkt door in je hoofd en hart

Overleg met ouders

De tekensessies zijn in 6 keer. Wij beginnen met een intake. De ouders vullen een vragenlijst in. Het kind of de tiener ook.

Elke keer wordt na de tekensessie even gepraat of er wordt een email gestuurd. Na 3 sessies is er een tussenevaluatie gesprek. Na 6 sessies is er een eindgesprek. Dan wordt gekeken of het gedrag al veranderd is. Of dat er nog meer sessies nodig zijn.

In het overleg komt van alles naar voren. Ouders worden gehoord en misschien worden er tips gegeven, wat goed is voor het kind of de tiener.

Als er nog andere problemen geconstateerd worden kan het kind worden doorverwezen naar een huisarts of een andere instantie.

Beeldend coachen voor volwassenen

Je kunt ook last hebben van factoren in jezelf; hooggevoeligheid, laag zelfbeeld, faalangst, adhd, add, pdd-nos, autisme, depressiviteit, perfectionistisch, overmoedig, verlegen enzovoorts. Daar zijn veel tekenoefeningen voor. Als je jezelf beter leert kennen, kun je beter omgaan met de wereld om je heen.

Problemen kunnen zich ook uiten in: Nachtmerries, slecht slapen, energietekort, angsten, stress.

Door te tekenen wordt de eigen kracht van de volwassene gebruikt om oplossingen te vinden voor de problemen waar de volwassene tegenaan loopt. In de tekening zit vaak het medicijn. Dat zijn de vaardigheden die de volwassene zelf heeft om situaties te kunnen handelen.

beeldaanbod

Elke volwassene zit vol met beelden. Bewust en onbewuste beelden.
Plaatjes van je familie, je huis, werk, vrienden enzovoorts. Elk mens krijgt een massaal beeldaanbod via de media binnen. Via tv en computer. Alle beelden worden voortdurend positief en negatief belast door emotionele interactie. Volwassenen gaan nadenken, reageren door gedrag. Je kunt gaan dromen. Door te tekenen komen bewuste en onbewuste beelden op papier.

Bij een volwassene kan ook iets misgegaan zijn in de ontwikkelingsfase van kind-zijn of puber-zijn. Misschien waren er problemen tussen vader of moeder of andere familieleden. Dan kom je bij een ‘kindstuk.’ Dat kan herkent worden in de tekening en daar kan aan gewerkt worden. Zodat het een plek krijgt in je leven. En het weer te handelen wordt.

Door te tekenen ventileert de volwassene deze beelden. Dat is goed voor de geestelijke en emotionele gezondheid. Tijdens de tekensessies wordt de volwassene in zijn geheel aangesproken. Er worden ook oefeningen gedaan met het lichaam. Zo wordt de tekentaal gekoppeld aan de lichaamstaal. Dit werkt heel goed door.

Beeldend coachen voor groepen

Samen schilderen, een kunstwerk creëren. Dit zijn prachtige werkvormen voor allerlei soorten groepen:
Teams van bedrijven, leerkrachtenteams, pastorale teams enzovoorts.

Het heeft veel voordelen: Je bent samen bezig. Samen schilderen is heel interactief, sociaal en samenbindend. Je moet samenwerken.

Na een gezellige avond en middag, waarbij ook veel inzicht is ontstaan in groepsprocessen, krijgen jullie een prachtig kunstwerk mee naar het werk.

Als dat opgehangen wordt en je kijkt er elke keer naar, wordt het een dag om nooit te vergeten.

Beeldend coachen voor leerkrachten

Cursusaanbod voor leerkrachten en andere professionals die werken met mensen. 

Krassend en golvend tekenen; Op en neer, heen en weer…

Laat je verrassen tijdens deze cursus. In vier avonden worden verschillende werkvormen aangereikt. We gaan energetisch tekenen. Dat is tekenen en schilderen vanuit het krassen. We gaan met vormen en sjablonen werken. De golfbeweging. Heerlijk inspirerende tekenvormen, waarbij je geen tekenervaring nodig hebt. Het plezier en het doen staat voorop. Je doet het zelf, zodat je precies weet hoe een werkvorm gaat. Deze werkvormen zijn geschikt voor kleine kinderen tot ouderen. We bekijken en bespreken elkaars werk, dat werkt zeer inspirerend.

Tekeningen lezen; Ga in gesprek met de tekening…

Ben jij ook zo nieuwsgierig wat de tekening te vertellen heeft? Mensen hebben een binnenwereld en buitenwereld. Door te tekenen en verschillende opdrachten komt onze binnenwereld op papier. We maken zelf tekeningen en gaan ze goed bekijken. Het is ook mogelijk om tekeningen mee te nemen. Elk mens heeft zijn/haar eigen tekentaal. Vraag iemand maar eens een boom te tekenen. Geen mens doet dat hetzelfde. We bekijken de tekening op vijf manieren aan de hand van het model KIEST. Dat staat voor kleur, interactie, energie, symbolen en tijd/ruimte. Na deze korte introductiecursus heb je geleerd dat een tekening heel wat te vertellen kan hebben. En leer je om in gesprek te gaan met de tekening.

Creatieve communicatie.

Mensen communiceren wat af. Door middel van woorden, door je lichaamshouding, door te schrijven en te tekenen.

In deze cursus gaan we veel communiceren op papier. Dat zijn allerlei werkvormen waarin je samen tekeningen maakt. Dit is erg leuk en leerzaam om te doen met je kind, puber, cliënt, patiënt, partner, collega, kinderen in je klas enzovoorts. Soms zijn er geen woorden om iets uit te drukken. Of is alles al gezegd. Dan is het heerlijk om samen iets te creëren. En op papier bezig te zijn. Kom het ervaren en gebruik deze werkvormen later in je werk of thuis.

Hundertwasser, de architectuurdokter.

Hundertwasser was een veelzijdig kunstenaar. Hij maakte niet alleen kleurige schilderijen, maar ook kleurige, fantasierijke gebouwen waarbij hij bomen liet groeien op de daken!
Kaarsrechte, fantasieloze huizen waren in zijn ogen ziek en daarom bedacht hij een nieuw beroep: architectuurdokter. Hij had zo zijn eigen kijk op de wereld. Ieder mens heeft namelijk 5 huiden die hem omhullen: zijn eigen huid, zijn kleding, zijn huis, zijn familie, vrienden en land en als laatste huid de natuur, het milieu, de wereld. Daarmee zegt hij eigenlijk: de wereld dat ben jij! Hoe zorg jij voor al deze ‘huiden’? We laten ons inspireren door de ideeën, architectuur en schilderijen van Hundertwasser en daarna mag jij je eigen wereld, op een Hundertwasser manier, vormgeven. Deze werkvormen maken de kunstenaar in je wakker. Het resultaat is altijd heel mooi. Leuk om te doen voor kinderen, jongeren en volwassen.

Pestproblemen? Ga eens tekenen!

Pesten is een lastig probleem. Er wordt vaak al veel aan gedaan met allerlei sociale vaardigheidstrainingen op scholen. Het is ook mogelijk om de tekening in te zetten voor dit probleem. Hier zijn speciale oefeningen voor geschikt. We gaan ook op zoek naar de vrede en rust in jezelf en tekeningen rondom ‘vrede’ maken.

In deze cursus krijg je per avond 1 of 2 werkvormen die je zelf gaat doen. Die je kunt inzetten bij de gepeste en de pesters. Heel praktisch en je ziet direct resultaat.

Bovenstaande cursussen kunnen ook worden gegeven op aanvraag. Als het voor uw organisatie handiger is om op een andere avond te komen of overdag dan is dat ook mogelijk. De onderwerpen kunnen ook besproken worden. Als u bijvoorbeeld met een schoolteam een bepaalde cursus wil doen en uw wensen zijn anders. Neem dan contact op met 06-47919435 of vul het antwoordformulier in. Ook voor individuele opgaven kunt u hier terecht.

Doorverwijzen

Als leerkracht zie je veel kinderen. Je maakt ze mee in de klas en weet veel van de kinderen.Gelukkig ontwikkelen veel kinderen zich normaal. Soms kan er wat mis gaan. Een kind zit opeens niet lekker in zijn/haar vel. Dat kan allerlei oorzaken hebben. Wat kun je eraan doen? Een gesprek hebben met de ouders. Misschien weten die het ook niet goed.

Een oplossing is dan om door te verwijzen naar beeldend coach ’  Zij kan tekenen en schilderen met de kinderen en zo achter de hulpvraag komen.
Ze maakt een behandelingsplan van 6x en probeert zo het kind te helpen. Door het probleem te onderkennen en te behandelen door middel van allerlei expressieve vormen. Het is laagdrempelig. Een fijne manier voor kinderen om meer over zichzelf te leren.

Het kind krijgt aan het eind de tekeningen mee naar huis. In de sessie heeft het kind veel geleerd over; Wie ben ik? Keuzes maken? Dingen veranderen? Op een speelse en duidelijke manier.

Het kind gaat met een rijke schat naar huis, waar het zijn verdere leven graag op terugkijkt. De tekeningen zijn een soort ‘interne foto’s’ van je eigen ontwikkeling en dat is kostbaar.

Aanmelden of vragen stellen kan via een mail of bellen. De gegevens staan op de contact pagina.