Praktische informatie

Locatie

De Tekenschool is gevestigd in het gezellige dorp Barneveld, dat centraal gelegen is in Nederland. Dankzij de nabijheid van de snelweg en het treinstation is de locatie gemakkelijk bereikbaar. Je vindt De Tekenschool op Stationsweg 29 in Barneveld. Zelfs als je wat verder weg woont, is de lesdag prima te doen, omdat deze slechts eens in de twee weken plaatsvindt. Als je bijvoorbeeld een uur moet rijden, hoef je pas om 09.00 uur te vertrekken en ben je om 17.30 uur alweer thuis.

Hoe ziet een lesdag eruit?

10.00 uur: De dag begint met een gezamenlijk koffiemoment, waarbij we ook wat lekkers hebben. We bespreken hoe je de afgelopen twee weken hebt ervaren en bekijken het huiswerk. Je krijgt de gelegenheid om erover te vertellen en ontvangt feedback.

10.30 uur: De docent introduceert het onderwerp van de dag en geeft je schriftelijke informatie. Je kunt aantekeningen maken als je dat wilt. De docent deelt achtergrondinformatie en theoretische aspecten van het onderwerp, evenals praktijkvoorbeelden, oefeningen, huiswerkopdrachten, tips, adviezen en boekentips. Hierdoor heb je een naslagwerk van de lesdag.

Elk thema is verkennend, onderzoekend en ervaringsgericht. Psychologische, filosofische en cultuurhistorische aspecten worden afgewisseld, waardoor elk thema een boeiende ontdekkingstocht wordt. Bovendien wordt spontaniteit en intuïtie gestimuleerd.

11.00-13.00 uur: We gaan actief aan de slag met het onderwerp. Je krijgt een werkvorm aangereikt en maakt ter plekke een voorbeeld.

13.00-14.00 uur: Lunchpauze. Je kunt je eigen lunch meenemen of ervoor kiezen om in het gezellige dorp Barneveld te lunchen. Koffie en thee zijn gedurende de hele dag beschikbaar.

14.00-16.00 uur: We gaan verder met een tweede werkvorm. Aan het einde van de dag ga je naar huis met twee tekeningen of schilderijen.

16.00-16.30 uur: We evalueren de dag en de gemaakte werken. Ook bekijken we elkaars werk, wat zowel inspirerend als leerzaam is. Het is belangrijk om je eigen gemaakte werk te evalueren. Daarnaast ontvang je een huiswerkopdracht, waardoor je uiteindelijk drie tekeningen maakt over het onderwerp. Bij elke opdracht schrijf je een verhaaltje, zodat je leert reflecteren en later nog precies weet waarom je de tekening op die manier hebt gemaakt.

Huiswerk

Je besteedt ongeveer 2 uur per week aan de huiswerkopdrachten. Het is echter mogelijk om jezelf uit te putten door te veel te willen doen en te gedreven te zijn. Het is van belang om te leren ontspannen en een gezonde balans te vinden tussen uitvoeren en verwerken, scheppen en ordenen. Op die manier bouw je als het ware een kostbare rugzak vol vaardigheden, die je intern met je meedraagt als innerlijke rijkdom. Je creëert prachtige en indrukwekkende kunstwerken, die dienen als naslagwerk voor jezelf en als inspiratiebron voor anderen.

Evaluatieavond en expositie

Aan het einde van de cursus plannen we een evaluatieavond in, waarbij we overdag een expositie opzetten met je mooiste werken. Elke cursist neemt een zelfgemaakt gerecht mee, waarmee we een feestelijk buffet creëren met heerlijke hapjes, drankjes en sfeerverlichting. Je kunt ook familie en vrienden uitnodigen. We starten om 17.00 uur met gezamenlijk eten, gevolgd door korte presentaties om 19.00 uur. Tijdens deze presentaties krijgt elke cursist een half uur de tijd om te vertellen over het onderwerp dat hen het meest heeft aangesproken en om hun werk te laten zien. Een voorbeeld van zo’n presentatieavond kun je hier bekijken.

Op deze manier leer je jezelf presenteren voor een groep en ontdek je waar je sterke punten liggen. Alle deelnemers van de cursus zullen je schriftelijke feedback geven, wat je veel zelfvertrouwen en ondersteuning van de groep zal geven. De avond eindigt rond 21.00 uur. Als de cursusgroep groter is dan 10 personen, worden er twee evaluatieavonden georganiseerd, waarbij de groep over twee avonden wordt verdeeld.

Tekenmap: Het is raadzaam om een ruime map aan te schaffen waarin je jouw tekeningen kunt bewaren. Daarnaast kan je ook foto’s maken van je werk om een compactere map samen te stellen die je eventueel kunt tonen aan je werkgever of tijdens sollicitaties.

Materialen: Je mag je eigen potloden meenemen, terwijl het papier en de verf beschikbaar zijn op de Tekenschool. Bovendien is er een winkeltje aanwezig waar je benodigdheden kunt kopen.

Certificaat met vaardigheden: Wanneer je de cursus succesvol hebt afgerond, ontvang je een certificaat waarop alles staat beschreven wat je hebt geleerd.

Praktische informatie in het kort:

  • Naam Cursus: Basis Tekenhalfjaar
  • Locatie: Stationsweg 29 in Barneveld (gratis parkeergelegenheid).
  • Bereikbaarheid: makkelijk per trein (5 minuten lopen) of auto.
  • Frequentie: 1 dag in de 2 weken.
  • Startdatum cursus: 9 september 2024
  • Kosten Tekenhalfjaar:  € 79,50 per dag.
  • Cursusduur: 10 dagen.
  • Totaalprijs: €79,50 x 10 dagen is € 795 voor de hele cursus.
  • Termijnbetaling: Het is mogelijk in 2 termijnen te betalen. Elk termijn kost dan € 415,–.
  • Afronding: Certificaat en eindpresentatie gemaakte werken.

Tarieven

Tekenhalfjaar:  € 79,50 per dag. De cursus omvat 10 dagen, dus €79,50 x 10 dagen is €795,- voor de hele cursus. Het is ook mogelijk in 2 termijnen te betalen. Elk termijn is dan € 415, -.  Kijk voor het betalen bij inschrijfformulier.

Autobiografisch jaar: € 79,50 per dag. De cursus omvat 10 dagen, dus €79,50 x 10 dagen is €795,- voor de hele cursus. Het is ook mogelijk in 2 termijnen te betalen. Elk termijn si dan € 415,-. Kijk voor het betalen bij het inschrijfformulier.

Voor beide cursussen geldt: Breng je bij de inschrijving een andere deelnemer mee, die via jou ook de cursus gaat volgen, dan krijgt je € 50,- korting! De naam van de persoon kun je vermelden bij de vragen en opmerkingen op het inschrijfformulier. Wil je eerst nog meer informatie dan kan je ons e-mailen.