Praktische informatie

Locatie

De Tekenschool vind je in het dorp Barneveld. Het ligt midden in Nederland en is goed te bereiken via de snelweg en met de trein. Het adres is Stationsweg 29 in Barneveld. Ook al woon je wat verder weg, dan is de dag prima te doen, omdat het 1x in de 2 weken is. Als je een uur moet rijden, hoef je pas om 09.00 uur weg. En ben je om 17.30 weer thuis.

Hoe ziet een lesdag eruit?

10.00 uur. De dag begint. We beginnen met koffie met wat lekkers erbij en bespreken met elkaar hoe je de afgelopen twee weken ervaren hebt. Het huiswerk wordt bekeken. Je kunt erover vertellen en krijgt feedback.

10.30 uur. De docent begint met de inleiding van het onderwerp van de dag. Je krijgt de informatie op papier en je kunt eventueel aantekeningen maken. Er wordt wat achtergrondinformatie en theorie vertelt over het onderwerp en waarvoor je het kunt gebruiken. In het document wat je krijgt kun je praktijk voorbeelden, oefeningen, huiswerkopdrachten, tips en adviezen, boekentips terugvinden. Zo heb je een naslagwerk van de lesdag.

Elk thema is verkennend, onderzoekend en ervaringsgericht. Psychologische, filosofische en cultuurhistorische aspecten wisselen elkaar af en maken ieder thema tot een boeiende speurtocht. Ook wordt de spontaniteit en intuïtie gestimuleerd.

11.00- 13.00 uur. We gaan aan de slag met het onderwerp. Je krijgt een werkvorm aangereikt, en je maakt ter plekke een voorbeeld.

13.00 tot 14.00 uur. Lunchpauze. Het is mogelijk om een eigen gebrachte lunch te nuttigen. Je kunt ook in het gezellig dorp Barneveld lunchen. Koffie en thee zijn de hele dag verkrijgbaar.

14.00 tot 16.00 uur. We gaan aan de slag met een tweede werkvorm. Je gaat aan het eind van de dag met twee tekeningen of schilderijen naar huis.

16.00 tot 16.30 uur. Evaluatie van de dag en de gemaakte werken. Je gaat ook naar het werk van anderen te kijken. Dat is inspirerend en leerzaam. En het is goed om je eigen gemaakte werk te evalueren. Je krijgt nog een huiswerkopdracht mee. Dus uiteindelijk maak je drie tekeningen over het onderwerp. Verder schrijf je bij elke opdracht een verhaaltje. Op die manier leer je reflecteren en weet je later nog precies waarom je deze tekening op deze manier hebt gemaakt.

Huiswerk

Met de huiswerkopdrachten ben je ongeveer 2 uur per week bezig. Je kunt je ook uitputten door teveel te willen doen, te gedreven te zijn. Het is goed om te leren ontspannen. Een juiste balans vinden tussen uitvoeren en verwerken, scheppen en ordenen blijft belangrijk. Je vult als het ware een geweldige rugzak, die je overal intern meedraagt als innerlijke rijkdom aan vaardigheden. Je maakt vele prachtige, indrukwekkende kunstwerken die je als naslagwerk gebruikt. En ook als inspiratiebron voor anderen.

Evaluatieavond en expositie

Aan het einde van de cursus wordt een evaluatieavond ingepland. Overdag richten we een expositie in met je mooiste werken. Iedere cursist neemt een zelfgemaakt gerecht mee. Zo maken we een feestelijk buffet vol lekkere hapjes met drankjes en sfeerverlichting. Het is mogelijk om familie en vrienden uit te nodigen. We beginnen om 17.00 met eten met elkaar. Om 19.00 beginnen we met korte presentaties. Elke cursist vertelt in een half uur iets over het onderwerp wat hem/haar het meeste heeft aangesproken. En laat daar werk van zien. Een voorbeeld van zo’n presentatieavond bekijk je hier.

Op deze manier leer je jezelf presenteren voor een groep en weet je waar je goed in bent. Iedere deelnemer van de cursus geeft je schriftelijke feedback. Hierdoor krijg je veel zelfvertrouwen en ondersteuning uit de groep. De avond is rond 21.00 afgelopen. Is de cursusgroep groter dan 10 personen dan worden er twee evaluatieavonden gehouden. De groep wordt over twee avonden verdeelt.

Tekenmap: Het is goed om een grote map aan te schaffen en daar de tekeningen in te bewaren. Je kunt ook foto’s maken van je werk en zo een kleinere map maken om die eventueel te laten zien bij je werkgever of sollicitaties.

Materialen: Je kunt je eigen potloden meenemen. Papier en verf kun je gebruiken van de tekenschool. Er is ook een winkeltje aanwezig waarin je spullen kunt aanschaffen.

Certificaat met vaardigheden: Heb je de cursus afgerond krijg je een certificaat waar alles op staat beschreven wat je geleerd hebt.

Praktische informatie in het kort:

 • Naam Cursus: Basis Tekenjaar
 • Locatie: Stationsweg 29 in Barneveld (gratis parkeergelegenheid).
 • Bereikbaarheid: makkelijk per trein (5 minuten lopen) of auto.
 • Frequentie: 1 dag in de 2 weken.
 • Startdatum cursus: 26 januari 2023
 • Kosten Tekenjaar:  € 75,- per dag.
 • Cursusduur: 20 dagen.
 • Totaalprijs: €75,- x 20 dagen is € 1500 voor de hele cursus.
 • Korting: Betaal je in een keer, dan krijg je € 25 korting. De kosten zijn dan € 1475.
 • Termijnbetaling: Het is mogelijk in 4 termijnen te betalen. Elk kwartaal kost dan € 375,–.
 • Afronding: Certificaat en eindpresentatie gemaakte werken.

Tarieven

Tekenjaar:  € 75, – per dag. De cursus omvat 20 dagen, dus €75,- x 20 dagen is €1500,- voor de hele cursus. Betaal je in een keer, dan krijg je € 25 korting, de kosten zijn dan € 1475,- Het is ook mogelijk in 4 termijnen te betalen. Elk kwartaal € 375, -.  Kijk voor het betalen bij inschrijfformulier.

Autobiografisch jaar: € 75,- per dag. De cursus omvat 10 dagen, dus € 75,- x 10 is € 750,- voor de hele cursus. Betaal je in een keer, dan krijg je € 25 korting, de kosten zijn dan € 725,-. Het is ook mogelijk in 2 termijnen te betalen. Elk kwartaal € 375,-. Kijk voor het betalen bij het inschrijfformulier.

Voor beide cursussen geldt: Breng je bij de inschrijving een andere deelnemer mee, die via jou ook de cursus gaat volgen, dan krijgt je € 50,- extra korting! De naam van de persoon kun je vermelden bij de vragen en opmerkingen op het inschrijfformulier. Wil je eerst nog meer informatie dan kan je ons e-mailen.