Lesprogramma

Een lesdag op de Tekenschool is van 10.00 tot 16.30 uur. Hieronder vindt u schema’s met data (het beste te zien op een PC) en de onderwerpen per lesdag.

Onder de lesprogramma schema’s kunt u nog van een aantal onderwerpen een korte toelichting lezen. Onderaan deze pagina vindt u nog uitleg over het autobiografisch jaar.

Het is mogelijk om 4 verschillende lesjaren te volgen in De Tekenschool. Als je cursist bent bij ‘De Tekenschool’ wordt je automatisch lid van de Online Tekenschool. Dat betekent dat je geen les hoeft te missen. Als je een keer ziek bent of op vakantie op een van de les data, kun je altijd de les online opzoeken en de instructiefilm en het werkblad bekijken en de les thuis maken.

Autobiografisch tekenen
Al tekenend maak je ‘de reis door je leven’
10 lesdagen voor €750,-
Start 13 maart op de maandagen en dinsdagen;
13, 27 maart en 25 april en 2, 15, 30 mei en 12, 20, 27 juni en 3 juli.
Gevorderden Tekenjaar
Meer verdieping in de lesstof en langer werken aan een werkstuk.
10 lesdagen voor €750,-
Start 28 augustus op de maandagen;
28 augustus, 18 september, 13 november, 11 december, 22 januari 2024, 19 februari, 25 maart, 29 april, 17 juni en 8 juli.
Coaching Tekenjaar
Je leert ’tekeningen lezen’. En welke tekening gebruik je tijdens coachen.
10 lesdagen voor €1250,-
Start 4 september op de maandagen;
4 september, 2 oktober, 30 oktober, 27 november, 8 januari 2024, 5 februari, 11 maart, 15 april, 3 juni en 1 juli.
Basis Tekenjaar
In dit jaar leer je wel 60 werkvormen en allerlei teken- en schildertechnieken en materialenkennis.
20 lesdagen voor €1500,-
Start 11 september op de maandagen;
11, 25 september, 9 en 23 oktober, 6 en 20 november, 4 en 18 december, 15 en 29 januari 2024, 12 en 26 februari, 4 en 18 maart, 8 en 22 april, 13 en 27 mei, 10 en 24 juni.

Basis Tekenjaar start donderdag 26 januari 2023

26 januariGolven
9 februarivormen
23 februariperspectief tekenen
9 maartlabyrinten en doolhoven
23 maartcirkels en heelbeelden
16 aprilknopen en vlechtbanden
20 aprilstromingsbeelden
11 meispiralen en kruisen
25 meiextreem tekenen
8 junispiegelbeelden en rozetten
22 junigeometrie en ritmisch dynamisch tekenen
6 juliEnergetisch tekenen
31 augustusportret tekenen
14 septembermensfiguren tekenen
28 septemberdieren tekenen
12 oktoberacrylverftechnieken
26 oktoberacrylverf werken aan groot werkstuk
9 novemberacrylverf werken aan groot werkstuk
23 novemberExposisitie inrichten en presenteren
7 decemberreservedag

Gevorderden tekenjaar start donderdag 12 januari 2023

Persoonlijk doel vaststellen. Vaardigheid tekenen/schilderen verder ontwikkelen

Donderdag
12 januari materialendag
2 februaribloemen
16 maartlandschappen
13 aprilschilderen ‘a la van Gogh’
4 meistilleven
13 juliLeren illustreren
7 september vrije impressie en abstraheren
19 oktoberportret
16 november portret
30 november dieren
14 december ontdek je eigen stijl, persoonlijk doel gehaald?

Autobiografisch half jaar start 13 maart 2023

Lesdag maandag en dinsdag 2023Onderwerp autobiografisch half jaar
13 maart maandagde rode draad en je schatkaart
27 maart maandag geboorte
25 april dinsdag peuter
2 mei dinsdag kind
15 mei maandag puber
30 mei dinsdag adolescentie
12 juni maandag volwassenheid
20 juni dinsdag volwassenheid
27 juni dinsdag ouderdom
3 juli maandag presentatie van je autobiografie

Cursus Coachend tekenen 2023 start 19 januari 2023

Welke tekening gebruik je bij bepaalde problematiek? In 10 lessen gaan we leren en onderzoeken welke gedrag past bij mensen met problemen. Dan gaan we zelf tekenen en ervaren welke tekeningen hierbij helpen. Door veel zelf te oefenen met medestudenten, leer je door te doen. En kun je de tekening inzetten als instrument bij andere mensen. Geschikt voor coaches, SPW/H- werkers, hulpverleners, psychologen en voor iedereen die graag wil weten wat de tekening vertelt. Lees hier verder over deze cursus.

Lesdag DonderdagOnderwerp
19 januari 2023Coachen en tekenen en tekeningen ‘lezen’
16 februari 2023visualisatietechnieken
30 maart 2023Sprookjes als metafoor
1 juni 2023Trauma en zelfhelend vermogen
15 juni 2023Hechtingsproblematiek
24 augustus 2023Dwang en liegen
21 september 2023Angststoornissen
5 oktober 2023Iemand in ‘zijn kracht zetten’
2 november 2023Verschillende coaching vormen
21 december 2023Aan de slag als tekencoach

De onderwerpen kort toegelicht:

Door te golven rustig op je ademhaling kun je lekker ontspannen worden. De golfbeweging is in heel veel dingen terug te zien in de natuur. Hier gaan we naar op zoek en verschillende werkvormen oefenen.

Vormen

Er zijn ronde vormen en vierkante vormen. Wat voelt fijner? Hier gaan we mee aan de slag. Uiteindelijk ontwerpen we een aantal unieke vormen, waar we een stripverhaaltje mee maken.

Perspectief tekenen

Door goed perspectief te kunnen tekenen, krijgt een tekening diepte. Goed werken met donker en licht is hierbij belangrijk. Vooraan is de kleur donker, in de verte is de kleur licht. Dit gaat altijd volgens vaste regels. Dit kunnen we op verschillende manieren oefenen. Als je dit goed kunt, wordt elke tekening die je maakt beter.

Labyrinten en Doolhoven

Ben je ooit wel eens in een doolhof geweest? elke keer kun je een doodlopende weg lopen. Dit is ook erg leuk om te tekenen. Het labyrint gaat op een bijzondere manier. We kunnen dit ook leggen met stenen of tekenen op de straat.

Cirkels en heelbeelden

In de cirkel kun je heel fijn tekenen, het voelt veilig. Een heelbeeld houd in dat je een tekening maakt over een onderwerp bijvoorbeeld de seizoenen of over dieren en dit past allemaal bij elkaar. Je kunt ook een heelbeeld maken over jezelf, daar kun je heel veel over leren.

Knopen en vlechtbanden

Hoe maak je een knoop 3D op papier? Door elke keer goed te schaduwen en elke keer de juiste techniek te doen. Als je het eenmaal onder de knie hebt, blijf je de hele dag knopen tekenen.

Stromingsbeelden

Dit kan op verschillende manieren. Stippend als de Aboriginals of lijnen maken en mee stromen. Heerlijk om te doen met de prachtigste resultaten.

Spiralen en kruisen.

Tekenen op kruispunten, spiegelen op het kruis. Spiralen maken. Misschien zijn dit abstracte begrippen. Dus laat je verrassen.

Extreem tekenen

Met extreem tekenen ga je buiten je grenzen tekenen. Bomen op een hele andere manier. Rare portretten. Goed om je durf en fantasie te ontwikkelen.

Spiegelbeelden en rozetten.

Mensen spiegelen elkaar vaak onbewust. Het is ook leuk om elkaar te spiegelen op papier. Als je het spiegelen onder de knie hebt, kun je de mooiste rozetten ontwerpen.

Geometrie en ritmisch dynamisch tekenen.

Met geometrie maak je mooie figuren volgens bepaalde regels. Ritmisch dynamisch tekenen is als borduren met potlood op papier.

Energetisch tekenen

Je ziet het al, energetisch tekenen is je energie op papier gooien. Dat kan door te krassen. Of door te dansen op papier met een stift. Of met verschillende technieken zoals butsen, arceren, pointilleren. Een heerlijke manier om los te gaan op papier. Alles kan, niets is fout. En vaak de bijzonderste resultaten.

Portret tekenen.

Eerst gaan we een portret maken volgens de regels, daarna kun je experimenteren met een portret. Met je ogen dicht, met andere kleuren. Of aardappel mannetjes. Er is veel mogelijk om op verschillende manieren een portret te maken. Welke manier past bij jou?

Mensfiguurtjes tekenen

We beginnen met basis stok poppetjes die we aankleden. Door die in alle standen te buigen kun je mensfiguurtjes in verschillende posities tekenen. Door goed te kleuren, krijg je rondingen op papier. Daarna kunnen we elkaar natekenen. Door snelle schetsen kun je proberen een model te treffen. Dit is vooral veel oefenen. We gaan ook kijken naar de juiste verhoudingen. Wist je dat je handen halverwege je bovenbeen komen?

Dieren tekenen

We gaan allerlei soorten dieren tekenen. Of verschillende manieren en met verschillende materialen.

Acryl verf technieken

Deze dag gaan we het medium acrylverf ontdekken. Je kunt dat op verschillende manieren gebruiken. Dun, dik, met gesso, met ander materialen, met plaatjes enzovoorts. We maken studies op papier. Zo ontdek je wat je leuk vindt en hoe je uiteindelijk je eindwerkstuk wilt vormgeven.

Acrylverf werken aan een groot werkstuk.

In dit jaar heb je een heel aantal teken- en schilder vaardigheden geleerd. Dit kun je verwerken in je schilderij op doek. Je kunt een groot formaat kiezen van 80×1,10 bijvoorbeeld. Zodat het een werkstuk wordt om trots op te zijn.

Expositie inrichten en presenteren.

Deze dag kan je gebruiken om je schilderij af te maken. We gaan alles klaarzetten. Het is leuk als je familie en goede vrienden uitnodigt. Elke cursist krijgt een half uur om iets te vertellen over haar/zijn schilderij. Welk proces eraan vooraf is gegaan. En wat je ermee wilt communiceren. Doordat je dit doet voor een groep, leer je jezelf presenteren en neer te zetten. Dat mag ook, want je hebt veel geleerd en dat mag je laten zien.

Certificaat

Je krijgt een certificaat mee naar huis waar alles op staat wat je geleerd hebt. De tekeningen heb je bewaard in een mooi teken map. Je hebt er eventueel foto’s van gemaakt. Zo heb je een prachtige portfolio die je kan gebruiken op je werk of voor je studie. Reserve dag Het hangt van de groepsgrootte af of iedereen aan de beurt is geweest met de expositie. Anders plannen we hier vandaag nog mensen in. Op deze dag kunnen we ook nog bezig gaan met een boeiend onderwerp waar je altijd meer over kunt leren. Zoals portret of perspectief.

Autobiografisch half jaar

Het autobiografisch halfjaar is heel interessant om te tekenen over je verleden. Je kunt je autobiografie schrijven, maar je kunt ook tekening maken over de levensfasen in je leven. Je schrijft daarbij ook elke keer een stukje. Daardoor krijg je een uniek document. Fijn voor jezelf, je krijgt een overzicht van je leven. Ook mooi om aan kinderen of kleinkinderen te laten lezen. Je kunt tekeningen uit de autobiografie ook weer gebruiken als werkvorm als je met mensen werkt. Je gaat je inleven in alle leeftijdsfasen. Daardoor kan er iets in je herinnering naar boven komen waar geen foto’s van zijn. Verder kun je ook foto’s en documenten toevoegen zodat je een prachtig persoonlijk boekwerk krijgt.

Wat gaan we doen?

Je schaft een map aan waar je goed bladen kunt insteken. Om de twee weken maken we elke dag twee of drie tekeningen. Als je tekening niet af is, kun je hem thuis afmaken. Dat kan nog wel 4 a 5 uur kosten, want je gaat ook een verhaaltje bij de tekening schrijven. Je kunt ook eventueel oude foto’s, brieven of plaatjes bij de tekening plakken. De volgende keer kun je dan al laten zien wat je af hebt.

De onderwerpen kort toegelicht:

Rode draad en Schatkaart.

We beginnen met een grote lijn te maken van je leven. In de schatkaart teken je wat je aan schatten en gaven in huis hebt.

Geboorte

We maken een baarmoedertekening en hoe je geboren werd.

Peuter

Hoe ontwikkel je je als klein kind. Wat weet je nog van je eerste schooldag?

Kind

Wat deed je voor spelletjes, wat deed je samen met je vader. En je moeder?

Puber

Wat vond je belangrijk in je puberteit?

Adolescentie.

Hoe ging je uit huis? Welke beroep koos je? Ging je trouwen?

Volwassenheid 25-45 jaar

Hoe ga je om met verantwoordelijkheid, keuzes maken? Wat zijn je talenten?

Volwassenheid 45-70 jaar

Hoe kom je steeds meer tot bloei? Hoe ben je in balans?

Ouderdom

Waarschijnlijk ben je daar nog lang niet. We gaan tekenen hoe je de ouderdom verwacht. Hoe zie je dat voor je? Presentatie autobiografie Na 9 tekendagen en het huiswerk thuis is je autobiografie af. Je hebt een prachtig, uniek boekwerk gemaakt. Vol met herinneringen aan je leven. Je hebt ook nagedacht over de toekomst. Je weet beter wie je zelf bent, waar je vandaan komt. Wat je opvoeding met je gedaan heeft. Je weet wat je sterke kanten en zwakke kanten zijn. Je hebt geleerd door alle tekeningen en verhaaltjes die je erbij hebt geschreven wat je kunt en wat je wilt. En waar je in de toekomst naar toe wilt werken.

Expositie

Ieder mag zijn autobiografie presenteren en vertellen wat het hem/haar heeft opgeleverd. Dit doen we gezellig met een hapje en drankje erbij.