Lesprogramma

Een lesdag is van 10.00 tot 16.30 uur. Hieronder vindt u een schema (het beste te zien op een PC) van de onderwerpen per lesdag. Onder het schema kunt u nog van een aantal onderwerpen een korte toelichting lezen. Onderaan deze pagina vindt u nog uitleg over het autobiografisch jaar. Schema:

Lesdag gevorderden 2020/2021 maandag en open atelierOnderwerp
28 septemberstilleven
26 oktoberlandschap
23 novemberportret
11 januarimensfiguren
8 februari 2021dieren
8 maart 2021abstract
19 april 2021geometrie
10 mei 2021landschap
7 juni 2021portret
5 juli 2021mensfiguren
  
  
Lesdag donderdag 2022Onderwerp
13 januariGolven
27 januari

 

10 februari

24 februari

10 maart

24 maart

7 april

vormen

 

perspectief tekenen

labyrinten en doolhoven

cirkels en heelbeelden

knopen en vlechtbanden

stromingsbeelden

 21 aprilSpiralen en kruisen
12 meiExtreem tekenen
9 juniSpiegelbeelden en rozetten
23 juniGeometrie en ritmisch dynamisch tekenen
7 juliEnergetisch tekenen
1 septemberPortret tekenen
15 septemberMensfiguurtjes tekenen
29 septemberDieren tekenen
6 oktoberAcrylverf technieken
20 oktoberAcrylverf werken aan een groot kunstwerk
3 novemberAcrylverf werken aan een groot kunstwerk
17 novemberExpositie inrichten en presenteren
1 decemberReserve dag expositie, herhaling van vorige dagen op verzoek
Lesdag maandag 2021/2022Onderwerp
6 septemberGolven
20 septemberVormen
4 oktoberPerspectief tekenen
25 oktoberLabyrinten en doolhoven
 8 novemberCirkels en heelbeelden
22 novemberKnopen en vlechtbanden
6 decemberStromingsbeelden
20 decemberSpiralen en kruisen
10 januari 2022Extreem tekenen
24 januari 2022Spiegelbeelden en rozetten
 1 februari 2022Geometrie en ritmisch dynamisch tekenen
7 februari 2022Energetisch tekenen
 21 februari 2021Portret tekenen
7 maart 2022Mensfiguurtjes tekenen
21 maart 2022Dieren tekenen
4 april 2022Acrylverf technieken
25 april 2022Acrylverf werken aan een groot kunstwerk
9 mei 2022Acrylverf werken aan een groot kunstwerk
23 mei 2022 + presentatieExpositie inrichten en presenteren
13 juni 2022Reserve dag expositie, herhaling van vorige dagen op verzoek

De onderwerpen kort toegelicht:

Door te golven rustig op je ademhaling kun je lekker ontspannen worden. De golfbeweging is in heel veel dingen terug te zien in de natuur. Hier gaan we naar op zoek en verschillende werkvormen oefenen.

Vormen

Er zijn ronde vormen en vierkante vormen. Wat voelt fijner? Hier gaan we mee aan de slag. Uiteindelijk ontwerpen we een aantal unieke vormen, waar we een stripverhaaltje mee maken.

Perspectief tekenen

Door goed perspectief te kunnen tekenen, krijgt een tekening diepte. Goed werken met donker en licht is hierbij belangrijk. Vooraan is de kleur donker, in de verte is de kleur licht. Dit gaat altijd volgens vaste regels. Dit kunnen we op verschillende manieren oefenen. Als je dit goed kunt, wordt elke tekening die je maakt beter.

Labyrinten en Doolhoven

Ben je ooit wel eens in een doolhof geweest? elke keer kun je een doodlopende weg lopen. Dit is ook erg leuk om te tekenen. Het labyrint gaat op een bijzondere manier. We kunnen dit ook leggen met stenen of tekenen op de straat.

Cirkels en heelbeelden

In de cirkel kun je heel fijn tekenen, het voelt veilig. Een heelbeeld houd in dat je een tekening maakt over een onderwerp bijvoorbeeld de seizoenen of over dieren en dit past allemaal bij elkaar. Je kunt ook een heelbeeld maken over jezelf, daar kun je heel veel over leren.

Knopen en vlechtbanden

Hoe maak je een knoop 3D op papier? Door elke keer goed te schaduwen en elke keer de juiste techniek te doen. Als je het eenmaal onder de knie hebt, blijf je de hele dag knopen tekenen.

Stromingsbeelden

Dit kan op verschillende manieren. Stippend als de Aboriginals of lijnen maken en mee stromen. Heerlijk om te doen met de prachtigste resultaten.

Spiralen en kruisen.

Tekenen op kruispunten, spiegelen op het kruis. Spiralen maken. Misschien zijn dit abstracte begrippen. Dus laat je verrassen.

Extreem tekenen

Met extreem tekenen ga je buiten je grenzen tekenen. Bomen op een hele andere manier. Rare portretten. Goed om je durf en fantasie te ontwikkelen.

Spiegelbeelden en rozetten.

Mensen spiegelen elkaar vaak onbewust. Het is ook leuk om elkaar te spiegelen op papier. Als je het spiegelen onder de knie hebt, kun je de mooiste rozetten ontwerpen.

Geometrie en ritmisch dynamisch tekenen.

Met geometrie maak je mooie figuren volgens bepaalde regels. Ritmisch dynamisch tekenen is als borduren met potlood op papier.

Energetisch tekenen

Je ziet het al, energetisch tekenen is je energie op papier gooien. Dat kan door te krassen. Of door te dansen op papier met een stift. Of met verschillende technieken zoals butsen, arceren, pointilleren. Een heerlijke manier om los te gaan op papier. Alles kan, niets is fout. En vaak de bijzonderste resultaten.

Portret tekenen.

Eerst gaan we een portret maken volgens de regels, daarna kun je experimenteren met een portret. Met je ogen dicht, met andere kleuren. Of aardappel mannetjes. Er is veel mogelijk om op verschillende manieren een portret te maken. Welke manier past bij jou?

Mensfiguurtjes tekenen

We beginnen met basis stok poppetjes die we aankleden. Door die in alle standen te buigen kun je mensfiguurtjes in verschillende posities tekenen. Door goed te kleuren, krijg je rondingen op papier. Daarna kunnen we elkaar natekenen. Door snelle schetsen kun je proberen een model te treffen. Dit is vooral veel oefenen. We gaan ook kijken naar de juiste verhoudingen. Wist je dat je handen halverwege je bovenbeen komen?

Dieren tekenen

We gaan allerlei soorten dieren tekenen. Of verschillende manieren en met verschillende materialen.

Acryl verf technieken

Deze dag gaan we het medium acrylverf ontdekken. Je kunt dat op verschillende manieren gebruiken. Dun, dik, met gesso, met ander materialen, met plaatjes enzovoorts. We maken studies op papier. Zo ontdek je wat je leuk vindt en hoe je uiteindelijk je eindwerkstuk wilt vormgeven.

Acrylverf werken aan een groot werkstuk.

In dit jaar heb je een heel aantal teken- en schilder vaardigheden geleerd. Dit kun je verwerken in je schilderij op doek. Je kunt een groot formaat kiezen van 80×1,10 bijvoorbeeld. Zodat het een werkstuk wordt om trots op te zijn.

Expositie inrichten en presenteren.

Deze dag kan je gebruiken om je schilderij af te maken. We gaan alles klaarzetten. Het is leuk als je familie en goede vrienden uitnodigt. Elke cursist krijgt een half uur om iets te vertellen over haar/zijn schilderij. Welk proces eraan vooraf is gegaan. En wat je ermee wilt communiceren. Doordat je dit doet voor een groep, leer je jezelf presenteren en neer te zetten. Dat mag ook, want je hebt veel geleerd en dat mag je laten zien.

Certificaat

Je krijgt een certificaat mee naar huis waar alles op staat wat je geleerd hebt. De tekeningen heb je bewaard in een mooi teken map. Je hebt er eventueel foto’s van gemaakt. Zo heb je een prachtige portfolio die je kan gebruiken op je werk of voor je studie. Reserve dag Het hangt van de groepsgrootte af of iedereen aan de beurt is geweest met de expositie. Anders plannen we hier vandaag nog mensen in. Op deze dag kunnen we ook nog bezig gaan met een boeiend onderwerp waar je altijd meer over kunt leren. Zoals portret of perspectief.

Autobiografisch half jaar

Het autobiografisch halfjaar is heel interessant om te tekenen over je verleden. Je kunt je autobiografie schrijven, maar je kunt ook tekening maken over de levensfasen in je leven. Je schrijft daarbij ook elke keer een stukje. Daardoor krijg je een uniek document. Fijn voor jezelf, je krijgt een overzicht van je leven. Ook mooi om aan kinderen of kleinkinderen te laten lezen. Je kunt tekeningen uit de autobiografie ook weer gebruiken als werkvorm als je met mensen werkt. Je gaat je inleven in alle leeftijdsfasen. Daardoor kan er iets in je herinnering naar boven komen waar geen foto’s van zijn. Verder kun je ook foto’s en documenten toevoegen zodat je een prachtig persoonlijk boekwerk krijgt.

Lesdag donderdag 2021Onderwerp autobiografisch half jaar
  
Start nieuwe cursus 2 september 2021  de rode draad en je schatkaart
16 september geboorte
30 september peuter
7 oktober kind
28 oktober puber
11 november adolescentie
25 november volwassenheid
9 december volwassenheid
23 december ouderdom
20 januari 2022 presentatie van je autobiografie
  

Wat gaan we doen?

Je schaft een map aan waar je goed bladen kunt insteken. Om de twee weken maken we elke dag twee of drie tekeningen. Als je tekening niet af is, kun je hem thuis afmaken. Dat kan nog wel 4 a 5 uur kosten, want je gaat ook een verhaaltje bij de tekening schrijven. Je kunt ook eventueel oude foto’s, brieven of plaatjes bij de tekening plakken. De volgende keer kun je dan al laten zien wat je af hebt.

De onderwerpen kort toegelicht:

Rode draad en Schatkaart.

We beginnen met een grote lijn te maken van je leven. In de schatkaart teken je wat je aan schatten en gaven in huis hebt.

Geboorte

We maken een baarmoedertekening en hoe je geboren werd.

Peuter

Hoe ontwikkel je je als klein kind. Wat weet je nog van je eerste schooldag?

Kind

Wat deed je voor spelletjes, wat deed je samen met je vader. En je moeder?

Puber

Wat vond je belangrijk in je puberteit?

Adolescentie.

Hoe ging je uit huis? Welke beroep koos je? Ging je trouwen?

Volwassenheid 25-45 jaar

Hoe ga je om met verantwoordelijkheid, keuzes maken? Wat zijn je talenten?

Volwassenheid 45-70 jaar

Hoe kom je steeds meer tot bloei? Hoe ben je in balans?

Ouderdom

Waarschijnlijk ben je daar nog lang niet. We gaan tekenen hoe je de ouderdom verwacht. Hoe zie je dat voor je? Presentatie autobiografie Na 9 tekendagen en het huiswerk thuis is je autobiografie af. Je hebt een prachtig, uniek boekwerk gemaakt. Vol met herinneringen aan je leven. Je hebt ook nagedacht over de toekomst. Je weet beter wie je zelf bent, waar je vandaan komt. Wat je opvoeding met je gedaan heeft. Je weet wat je sterke kanten en zwakke kanten zijn. Je hebt geleerd door alle tekeningen en verhaaltjes die je erbij hebt geschreven wat je kunt en wat je wilt. En waar je in de toekomst naar toe wilt werken.

Expositie

Ieder mag zijn autobiografie presenteren en vertellen wat het hem/haar heeft opgeleverd. Dit doen we gezellig met een hapje en drankje erbij.