Lesprogramma

Ontdek hieronder het lesprogramma van de Tekenschool, waar elke lesdag van 10.00 tot 16.30 uur boeiend en inspirerend is! Bekijk de overzichtelijke schema’s met data en onderwerpen, het beste te bekijken op een PC.

Onder de lesprogramma schema’s vind je ook een gedetailleerde toelichting op enkele interessante onderwerpen zoals het autobiografisch halfjaar. Zo ben je goed voorbereid en klaar om je creatieve vaardigheden naar een hoger niveau te tillen.

Met de mogelijkheid om 4 verschillende lesjaren te volgen bij De Tekenschool, zul je een mooie creatieve ontwikkeling ervaren. Als cursist van De Tekenschool word je automatisch lid van de Online Tekenschool, zodat je nooit een les hoeft te missen. Zelfs als je ziek bent of op vakantie bent tijdens een van de les data, heb je altijd toegang tot onze online lessen. Bekijk de instructiefilms, raadpleeg de werkbladen en voltooi de lessen die je niet in ons atelier in Barneveld kunt volgen in je eigen huis of op je vakantieadres.

Hier volgen de lesprogramma schema’s met de onderwerpen en datums:

Basis Tekenhalfjaar
In dit halfjaar leer je wel 30 werkvormen en allerlei teken- en schildertechnieken en materialenkennis. 10 lesdagen voor €795,-
Met mogelijkheid voor een vervolg van nog eens 10 lesdagen. Inclusief 6 maanden online cursus van de Online Tekenschool met ruim 50 videolessen.
Start 9 september 2024 op de maandagen;
23 september, 7 en 21 oktober, 4 en 25 november, 9 december, 6 en 20 januari 2025, 3 februari.
Basis Tekenhalfjaar (2e deel in 2025)
Als vervolg op op het eerste halfjaar of als aparte cursus leer je allerlei nieuwe werkvormen en technieken. 10 lesdagen voor € 795. Inclusief 6 maanden online cursus van de Online Tekenschool met ruim 50 videolessen.
Start 17 februari 2025 op de maandagen; 3, 17 en 31 maart, 14 en 28 april, 19 mei, 2 en 23 juni en 7 juli.
Gevorderden Tekenjaar
Meer verdieping in de lesstof en langer werken aan een werkstuk. 10 lesdagen voor €795,- Inclusief 12 maanden online cursus van de Online Tekenschool met ruim 40 videolessen.
Start 2 september 2024 op de maandagen;
30 september, 21 oktober, 18 november, 16 december, 13 januari 2025, 10 februari, 10 maart, 7 april en 12 mei.
Coachend Tekenen
Je leert ’tekeningen lezen’. En welke tekening gebruik je tijdens coachen.
10 lesdagen voor €1250,-
nieuwe datums volgen nog.
Autobiografisch tekenen
Al tekenend maak je ‘de reis door je leven’. 10 lesdagen voor €750,-
nieuwe datums volgen nog. Voor informatie over de online cursus Autobiografisch tekenen klik hier.

Basis Tekenjaar start op maandag 9 september 2024

Dit tekenjaar dompel je jezelf onder in een wereld van creativiteit en ontdek je meer dan 30 inspirerende werkvormen, samen met een breed scala aan teken- en schildertechnieken en diepgaande kennis over materialen.

Lesdag datumsOnderwerp
9 september 2024Golven
23 septembervormen
7 oktoberperspectief tekenen
21 oktoberlabyrinten en doolhoven
4 novembercirkels en heelbeelden
25 novemberknopen en vlechtbanden
9 decemberstromingsbeelden
6 januari 2025spiralen en kruisen
20 januariextreem tekenen
3 februarispiegelbeelden en rozetten
Basis tekenjaar 2e deel 2025
17 februarigeometrie en ritmisch dynamisch tekenen
3 maartEnergetisch tekenen
17 maartportret tekenen
31 maartmensfiguren tekenen
14 aprildieren tekenen
28 aprilacrylverftechnieken
19 meiacrylverf werken aan groot werkstuk
2 juniacrylverf werken aan groot werkstuk
23 juniExpositie inrichten en presenteren
7 julireservedag
Collage van kunstwerken door Gevorderden Tekenjaar gemaakt.

Gevorderden tekenjaar start maandag 2 september 2024

Ontdek de kunstenaar verder in jou tijdens ons Gevorderden tekenjaar! Stel je persoonlijke doelen vast en bereik nieuwe hoogten in je teken- en schildervaardigheden. Laat je artistieke talent groeien en bloeien!

Lesdag datumsOnderwerp
2 september 2024Materialendag
30 septemberBloemen
21 oktoberLandschappen
18 novemberSchilderen ‘a la van Gogh’
16 decemberStilleven
13 januari 2025Leren illustreren
10 februariVrije impressie en abstraheren
10 maartPortret
7 aprilDieren
12 meiOntdek je eigen stijl, persoonlijk doel gehaald?

Coachend tekenen (nieuwe data volgen nog)

In 10 interessante lessen gaan we leren en onderzoeken welke gedrag past bij mensen met problemen. Door veel te oefenen met medestudenten, leer je door te doen en kun je tekeningen effectief inzetten als instrument bij jezelf of anderen. Geschikt voor coaches, SPW/H- werkers, hulpverleners, psychologen en iedereen die nieuwsgierig is naar de boodschap achter de tekening. Lees hier meer over deze cursus.

Lesdag datumsOnderwerp
25 januari 2024Coachen en tekeningen ‘lezen’
22 februarivisualisatietechnieken
21 maartSprookjes als metafoor
18 aprilTrauma en zelfhelend vermogen
6 juniHechtingsproblematiek
18 juliDwang en liegen
22 augustusAngststoornissen
19 septemberIemand in ‘zijn kracht zetten’
17 oktoberVerschillende coaching vormen
28 novemberAan de slag als tekencoach

Autobiografisch half jaar (nieuwe data volgen nog)

Lesdag datumsOnderwerp
lesdag 1de rode draad en je schatkaart
lesdag 2  geboorte
lesdag 3 peuter
lesdag 4 kind
lesdag 5 puber
lesdag 6 adolescentie
lesdag 7 volwassenheid
lesdag 8 volwassenheid
lesdag 9 ouderdom
lesdag 10 presentatie van je autobiografie

De onderwerpen van de basiscursus kort toegelicht:

Door te golven rustig op je ademhaling kun je lekker ontspannen worden. De golfbeweging is in heel veel dingen terug te zien in de natuur. Hier gaan we naar op zoek en verschillende werkvormen oefenen.

Vormen

Er zijn ronde vormen en vierkante vormen. Wat voelt fijner? Hier gaan we mee aan de slag. Uiteindelijk ontwerpen we een aantal unieke vormen, waar we een stripverhaaltje mee maken.

Perspectief tekenen

Door goed perspectief te kunnen tekenen, krijgt een tekening diepte. Goed werken met donker en licht is hierbij belangrijk. Vooraan is de kleur donker, in de verte is de kleur licht. Dit gaat altijd volgens vaste regels. Dit kunnen we op verschillende manieren oefenen. Als je dit goed kunt, wordt elke tekening die je maakt beter.

Labyrinten en Doolhoven

Ben je ooit wel eens in een doolhof geweest? elke keer kun je een doodlopende weg lopen. Dit is ook erg leuk om te tekenen. Het labyrint gaat op een bijzondere manier. We kunnen dit ook leggen met stenen of tekenen op de straat.

Cirkels en heelbeelden

In de cirkel kun je heel fijn tekenen, het voelt veilig. Een heelbeeld houd in dat je een tekening maakt over een onderwerp bijvoorbeeld de seizoenen of over dieren en dit past allemaal bij elkaar. Je kunt ook een heelbeeld maken over jezelf, daar kun je heel veel over leren.

Knopen en vlechtbanden

Hoe maak je een knoop 3D op papier? Door elke keer goed te schaduwen en elke keer de juiste techniek te doen. Als je het eenmaal onder de knie hebt, blijf je de hele dag knopen tekenen.

Stromingsbeelden

Dit kan op verschillende manieren. Stippend als de Aboriginals of lijnen maken en mee stromen. Heerlijk om te doen met de prachtigste resultaten.

Spiralen en kruisen.

Tekenen op kruispunten, spiegelen op het kruis. Spiralen maken. Misschien zijn dit abstracte begrippen. Dus laat je verrassen.

Extreem tekenen

Met extreem tekenen ga je buiten je grenzen tekenen. Bomen op een hele andere manier. Rare portretten. Goed om je durf en fantasie te ontwikkelen.

Spiegelbeelden en rozetten.

Mensen spiegelen elkaar vaak onbewust. Het is ook leuk om elkaar te spiegelen op papier. Als je het spiegelen onder de knie hebt, kun je de mooiste rozetten ontwerpen.

Geometrie en ritmisch dynamisch tekenen.

Met geometrie maak je mooie figuren volgens bepaalde regels. Ritmisch dynamisch tekenen is als borduren met potlood op papier.

Energetisch tekenen

Je ziet het al, energetisch tekenen is je energie op papier gooien. Dat kan door te krassen. Of door te dansen op papier met een stift. Of met verschillende technieken zoals butsen, arceren, pointilleren. Een heerlijke manier om los te gaan op papier. Alles kan, niets is fout. En vaak de bijzonderste resultaten.

Portret tekenen.

Eerst gaan we een portret maken volgens de regels, daarna kun je experimenteren met een portret. Met je ogen dicht, met andere kleuren. Of aardappel mannetjes. Er is veel mogelijk om op verschillende manieren een portret te maken. Welke manier past bij jou?

Mensfiguurtjes tekenen

We beginnen met basis stok poppetjes die we aankleden. Door die in alle standen te buigen kun je mensfiguurtjes in verschillende posities tekenen. Door goed te kleuren, krijg je rondingen op papier. Daarna kunnen we elkaar natekenen. Door snelle schetsen kun je proberen een model te treffen. Dit is vooral veel oefenen. We gaan ook kijken naar de juiste verhoudingen. Wist je dat je handen halverwege je bovenbeen komen?

Dieren tekenen

We gaan allerlei soorten dieren tekenen. Of verschillende manieren en met verschillende materialen.

Acryl verf technieken

Deze dag gaan we het medium acrylverf ontdekken. Je kunt dat op verschillende manieren gebruiken. Dun, dik, met gesso, met ander materialen, met plaatjes enzovoorts. We maken studies op papier. Zo ontdek je wat je leuk vindt en hoe je uiteindelijk je eindwerkstuk wilt vormgeven.

Acrylverf werken aan een groot werkstuk.

In dit jaar heb je een heel aantal teken- en schilder vaardigheden geleerd. Dit kun je verwerken in je schilderij op doek. Je kunt een groot formaat kiezen van 80×1,10 bijvoorbeeld. Zodat het een werkstuk wordt om trots op te zijn.

Expositie inrichten en presenteren.

Deze laatste lesdag kan je gebruiken om je schilderij af te maken. We gaan dan alle kunstwerken klaarzetten. Het is fijn als je familie en goede vrienden voor deze expositie uitnodigt. Elke cursist krijgt een half uur om iets te vertellen over haar/zijn schilderij. Welk proces dat eraan voorafging en de diepgaande boodschap die je wilt communiceren. Door dit voor een groep te doen, ontwikkel je niet alleen je presentatievaardigheden, maar ook je zelfexpressie. Dit is jouw moment om te schitteren en te laten zien wat je hebt geleerd.

Certificaat

Na het voltooien van de cursus ontvang je een certificaat dat al je nieuwe vaardigheden en kennis in één oogopslag laat zien. Je waardevolle tekeningen worden goed bewaard in een schitterende tekenmap. Met zo’n prachtige portfolio in handen, heb je een mooi hulpmiddel voor je carrière of studie.

Mocht niet iedereen aan bod zijn gekomen tijdens de expositie dag, dan plannen we vandaag nog een reserve dag in, zodat iedereen de kans krijgt om te schitteren. Daarnaast bieden we op deze dag de mogelijkheid om je verder te verdiepen in boeiende onderwerpen, zoals portretten of perspectief, waar je altijd meer over kunt leren.

Autobiografisch half jaar

Het autobiografisch halfjaar is heel interessant om te tekenen over je verleden. Je kunt je autobiografie schrijven, maar je kunt ook tekening maken over de levensfasen in je leven. Je schrijft daarbij ook elke keer een stukje. Daardoor krijg je een uniek document. Fijn voor jezelf, je krijgt een overzicht van je leven. Ook mooi om aan kinderen of kleinkinderen te laten lezen. Je kunt tekeningen uit de autobiografie ook weer gebruiken als werkvorm als je met mensen werkt. Je gaat je inleven in alle leeftijdsfasen. Daardoor kan er iets in je herinnering naar boven komen waar geen foto’s van zijn. Verder kun je ook foto’s en documenten toevoegen zodat je een prachtig persoonlijk boekwerk krijgt.

Wat gaan we doen?

Je schaft een map aan waar je goed bladen kunt insteken. Om de twee weken maken we elke dag twee of drie tekeningen. Als je tekening niet af is, kun je hem thuis afmaken. Dat kan nog wel 4 a 5 uur kosten, want je gaat ook een verhaaltje bij de tekening schrijven. Je kunt ook eventueel oude foto’s, brieven of plaatjes bij de tekening plakken. De volgende keer kun je dan al laten zien wat je af hebt.

De onderwerpen kort toegelicht:

Rode draad en Schatkaart.

We beginnen met een grote lijn te maken van je leven. In de schatkaart teken je wat je aan schatten en gaven in huis hebt.

Geboorte

We maken een baarmoedertekening en hoe je geboren werd.

Peuter

Hoe ontwikkel je je als klein kind. Wat weet je nog van je eerste schooldag?

Kind

Wat deed je voor spelletjes, wat deed je samen met je vader. En je moeder?

Puber

Wat vond je belangrijk in je puberteit?

Adolescentie.

Hoe ging je uit huis? Welke beroep koos je? Ging je trouwen?

Volwassenheid 25-45 jaar

Hoe ga je om met verantwoordelijkheid, keuzes maken? Wat zijn je talenten?

Volwassenheid 45-70 jaar

Hoe kom je steeds meer tot bloei? Hoe ben je in balans?

Ouderdom

Waarschijnlijk ben je daar nog lang niet. We gaan tekenen hoe je de ouderdom verwacht. Hoe zie je dat voor je? Presentatie autobiografie Na 9 tekendagen en het huiswerk thuis is je autobiografie af. Je hebt een prachtig, uniek boekwerk gemaakt. Vol met herinneringen aan je leven. Je hebt ook nagedacht over de toekomst. Je weet beter wie je zelf bent, waar je vandaan komt. Wat je opvoeding met je gedaan heeft. Je weet wat je sterke kanten en zwakke kanten zijn. Je hebt geleerd door alle tekeningen en verhaaltjes die je erbij hebt geschreven wat je kunt en wat je wilt. En waar je in de toekomst naar toe wilt werken.

Expositie

Ieder mag zijn autobiografie presenteren en vertellen wat het hem/haar heeft opgeleverd. Dit doen we gezellig met een hapje en drankje erbij.