Tekeningen analyseren.

IMG_4473 (2)

Emoties:

We hebben er heeeel veel; blij, boos, verdrietig, chagrijnig, geprikkeld, hyper, onrustig, druk, kalm, verliefd, onverschillig, kwaad, woedend, laaiend, passie en ga zo maar door. We communiceren dit allemaal in relaties tot andere mensen. Bij de ene mens voel je je weer heel anders dan bij de andere mens. Soms wordt het allemaal teveel of wil je op een andere manier ventileren dan door te praten of te sporten. In schilderen kun je heel veel emoties kwijt. Boven is een tekening die ik heb gemaakt toen ik me boos en onmachtig voelde. Ik wilde het anders, maar het gebeurde niet zoals ik wilde! Dan wordt je boos! Heerlijk om zo van je af te krassen. Een kwaad monster kijkt me aan. Dat stuk heb ik ook in me. Het mag er ook zijn.

Weinig zelfvertrouwen? Je kunt er wat aan doen!

Heel veel vrouwen zijn onzeker. Over hun uiterlijk, over wat ze kunnen, over hun relatie, over hun vriendinnen, over hun werk. Dat is normaal. Elke vrouw heeft daar ‘last’ van. De een wat meer dan de ander. Het wordt vervelend als je eronder gaat lijden. Zelfvertrouwen is je zelf vertrouwen. Dit vertrouwen in jezelf kan beschadigt zijn door vervelende gebeurtenissen in het verleden. Of iemand heeft een vervelende opmerking gemaakt. Het kan ook in je genen zitten dat je onzekerder bent. Je moeder was onzeker, of je vader had het moeilijk met zichzelf. Dan krijg je dat al mee in je opvoeding.

Er is goed nieuws; Je kunt jezelf weer leren vertrouwen door tekentherapie. Hier beschrijf ik een voorbeeld:

Linda komt bij me tekenen en schilderen. Haar zelfbeeld is erg laag. Dat kun je zien in haar tekening. Als ze zichzelf tekent is het een dun doorschijnend poppetje. Een keer blazen en het is weg. Ze heeft veel moeite om zich staande te houden door negatieve dingen die gebeuren in haar omgeving. Ze wordt dan snel boos. Ik laat haar voor de spiegel staan en ze mag zeggen wat ze mooi vind aan zichzelf. Dit is een stap te ver. Dat kan ze niet en dat wil ze niet. Haar ademhaling gaat erg hoog zitten en ze voelt ze heel onrustig. We gaan een stapje terug. Linda mag zichzelf tekenen en daarna de lijnen van het figuur dik maken. Daarna mooi inkleuren. Het figuur wordt zo stevig en krijgt veel aandacht door het kleuren. Wat ook mist is de bodem. Het figuurtje zweeft. De bodem wordt stevig getekend. Elke volgende keer als Linda komt, tekent ze zichzelf met dikke lijnen, stevig en een duidelijke bodem. Doordat ze dit elke keer doet, werkt dat door in haar leven. Ze kan meer voor zichzelf opkomen en vertellen wat haar dwars zit. Daardoor wordt ze minder boos. Ze krijgt meer tekenopdrachten waarbij ze tekent waar ze goed in is. Waar haar kwaliteiten liggen. Doordat ze dit tekent, staat het duidelijk op papier. Elke keer als ze daarnaar kijkt, weet ze waar ze goed in is. Als je je eigen kwaliteiten kent, geeft dat zelfvertrouwen. Des te beter je jezelf kent, des te meer vertrouwen in jezelf. Linda is nog bezig met de tekentherapie en gaat stap voor stap vooruit. Ze kijkt weer af en toe in de spiegel en kijkt positief naar de toekomst.

Opdracht: Teken kwaliteiten in symbolen die belangrijk zijn in de volwassenheid: autonomie, zelfvertrouwen, flexibiliteit en blijven leren.

IMG_4789 (2)Dit is een voorbeeldtekening. Elk mens zal de tekening anders maken.

De eerste is autonomie. Voor mij erg belangrijk. Ik voel me vaak anders, dan anderen. Ik wil graag mijn eigen gang gaan. Sinds ik dit weet en accepteer is dat makkelijker leven.

De tweede is zelfvertrouwen. Het is een ronde figuur vanuit het midden straalt het vertrouwen uit naar anderen. Als ik goed in mijn vel zit, kan ik dat uitstralen naar anderen.

De derde figuur is flexibiliteit. Ik ben flexibel en voeg me naar situaties. Dit is een kracht, maar kan ook lastig zijn als ik niet bij mijn doel blijf.

De vierde figuur is blijven leren. Dat is iets wat ik graag doe. Ik heb het getekend als een bloem. Groeien vanuit de kern naar buiten toe. Ik heb een brede interesse en houd van veel dingen, daarom veel kleuren.

IMG_4790 (2)Als ik deze vier tekeningen samenvoeg. Krijg ik deze tekening. Geweldig vind ik dat. De autonomie is in het midden, van daaruit groeit mijn zelfvertrouwen en de bloem, het blijven leren, daarom heen is de flexibiliteit. Ik voel me trots als ik naar deze tekening kijk en weet wat mijn kwaliteiten zijn.