Blog

Antitijdsklok, dat lijkt me wel wat. Wat vind jij?

Tekenen en schilderen is een heel groot gebied. Waarin je heel veel kunt leren en proberen. Misschien heb jij je favoriete stijl al gevonden. Of wil je graag verder kijken en nieuwe technieken proberen. op deze foto zie je het Hundertwasserhaus in Wenen. Ben je er wel eens geweest? Ik nog niet helaas, maar ik wil er heel graag een keer naartoe. 

Hundertwasser is een hele interessante kunstenaar met een levensvisie waar je veel inspiratie kunt uithalen. 

Hij was een kunstenaar op zoek naar geluk en vrede. Hij vond dit in Nieuw Zeeland, waar mensen dicht bij de natuur leven. Daar bouwde hij een huis met een daktuin. Hij heeft van alles bedacht in zijn leven. Van 1928 tot 2000.

Een heel erg leuk idee is een antitijdsklok. Zo wilde hij de gejaagdheid van afspraakjes en vluchtige ontmoetingen tegen gaan. Hij wilde dat mensen met een natuurlijk tijdsgevoel ging leven zonder tijdsdruk. Hij vond dat de klok een bedenksel is die onze intuïtie om zeep helpt.

Als er minder gejaagde punctuele mensen zijn, is er minder stress en ziektes.

Wat vind je van zijn idee?

Ik weet dat als je tekent en schildert dat je de tijd kan vergeten. Dat je helemaal terug geworpen wordt op jezelf. Rustig en stil kun je ontspannen.

Heb je dat wel eens ervaren? Als je niet weet waar te beginnen. Kun je de Hundertwassercurus online doen. Heel erg leuk wat deze kunstenaar allemaal bedacht heeft. Geen 1 lijn hoefde recht te zijn. Dat is makkelijk tekenen!

Tekeningen analyseren.

IMG_4473 (2)

Emoties:

We hebben er heeeel veel; blij, boos, verdrietig, chagrijnig, geprikkeld, hyper, onrustig, druk, kalm, verliefd, onverschillig, kwaad, woedend, laaiend, passie en ga zo maar door. We communiceren dit allemaal in relaties tot andere mensen. Bij de ene mens voel je je weer heel anders dan bij de andere mens. Soms wordt het allemaal teveel of wil je op een andere manier ventileren dan door te praten of te sporten. In schilderen kun je heel veel emoties kwijt. Boven is een tekening die ik heb gemaakt toen ik me boos en onmachtig voelde. Ik wilde het anders, maar het gebeurde niet zoals ik wilde! Dan wordt je boos! Heerlijk om zo van je af te krassen. Een kwaad monster kijkt me aan. Dat stuk heb ik ook in me. Het mag er ook zijn.

Weinig zelfvertrouwen? Je kunt er wat aan doen!

Heel veel vrouwen zijn onzeker. Over hun uiterlijk, over wat ze kunnen, over hun relatie, over hun vriendinnen, over hun werk. Dat is normaal. Elke vrouw heeft daar ‘last’ van. De een wat meer dan de ander. Het wordt vervelend als je eronder gaat lijden. Zelfvertrouwen is je zelf vertrouwen. Dit vertrouwen in jezelf kan beschadigt zijn door vervelende gebeurtenissen in het verleden. Of iemand heeft een vervelende opmerking gemaakt. Het kan ook in je genen zitten dat je onzekerder bent. Je moeder was onzeker, of je vader had het moeilijk met zichzelf. Dan krijg je dat al mee in je opvoeding.

Er is goed nieuws; Je kunt jezelf weer leren vertrouwen door tekentherapie. Hier beschrijf ik een voorbeeld:

Linda komt bij me tekenen en schilderen. Haar zelfbeeld is erg laag. Dat kun je zien in haar tekening. Als ze zichzelf tekent is het een dun doorschijnend poppetje. Een keer blazen en het is weg. Ze heeft veel moeite om zich staande te houden door negatieve dingen die gebeuren in haar omgeving. Ze wordt dan snel boos. Ik laat haar voor de spiegel staan en ze mag zeggen wat ze mooi vind aan zichzelf. Dit is een stap te ver. Dat kan ze niet en dat wil ze niet. Haar ademhaling gaat erg hoog zitten en ze voelt ze heel onrustig. We gaan een stapje terug. Linda mag zichzelf tekenen en daarna de lijnen van het figuur dik maken. Daarna mooi inkleuren. Het figuur wordt zo stevig en krijgt veel aandacht door het kleuren. Wat ook mist is de bodem. Het figuurtje zweeft. De bodem wordt stevig getekend. Elke volgende keer als Linda komt, tekent ze zichzelf met dikke lijnen, stevig en een duidelijke bodem. Doordat ze dit elke keer doet, werkt dat door in haar leven. Ze kan meer voor zichzelf opkomen en vertellen wat haar dwars zit. Daardoor wordt ze minder boos. Ze krijgt meer tekenopdrachten waarbij ze tekent waar ze goed in is. Waar haar kwaliteiten liggen. Doordat ze dit tekent, staat het duidelijk op papier. Elke keer als ze daarnaar kijkt, weet ze waar ze goed in is. Als je je eigen kwaliteiten kent, geeft dat zelfvertrouwen. Des te beter je jezelf kent, des te meer vertrouwen in jezelf. Linda is nog bezig met de tekentherapie en gaat stap voor stap vooruit. Ze kijkt weer af en toe in de spiegel en kijkt positief naar de toekomst.

Opdracht: Teken kwaliteiten in symbolen die belangrijk zijn in de volwassenheid: autonomie, zelfvertrouwen, flexibiliteit en blijven leren.

IMG_4789 (2)Dit is een voorbeeldtekening. Elk mens zal de tekening anders maken.

De eerste is autonomie. Voor mij erg belangrijk. Ik voel me vaak anders, dan anderen. Ik wil graag mijn eigen gang gaan. Sinds ik dit weet en accepteer is dat makkelijker leven.

De tweede is zelfvertrouwen. Het is een ronde figuur vanuit het midden straalt het vertrouwen uit naar anderen. Als ik goed in mijn vel zit, kan ik dat uitstralen naar anderen.

De derde figuur is flexibiliteit. Ik ben flexibel en voeg me naar situaties. Dit is een kracht, maar kan ook lastig zijn als ik niet bij mijn doel blijf.

De vierde figuur is blijven leren. Dat is iets wat ik graag doe. Ik heb het getekend als een bloem. Groeien vanuit de kern naar buiten toe. Ik heb een brede interesse en houd van veel dingen, daarom veel kleuren.

IMG_4790 (2)Als ik deze vier tekeningen samenvoeg. Krijg ik deze tekening. Geweldig vind ik dat. De autonomie is in het midden, van daaruit groeit mijn zelfvertrouwen en de bloem, het blijven leren, daarom heen is de flexibiliteit. Ik voel me trots als ik naar deze tekening kijk en weet wat mijn kwaliteiten zijn.

Ik teken mijn geluk

Ik teken mijn geluk

IMG_4718 (2)Vandaag begin ik met mijn eerste blog. In dit blog laat ik tekeningen zien en vertel daarover. Vandaag gaat het over: Gelukkig zijn! Bestaat dat gelukkig zijn? Er is veel over geschreven en onderzoek naar gedaan. Waar wordt je gelukkig van? Ik heb bovenstaande tekening gemaakt en heb heel concreet getekend: Hoe gaat het met mij vandaag?

In het midden staat mijn hoofd. Boven in staan twee vriendinnen. Daar wordt ik 80% gelukkig van en 20% ongelukkig. Links staat mijn huis en mijn man. Ik word 80% gelukkig van mijn huis en 20% ongelukkig van mijn man. We hadden net ruzie gehad:’) Onderin word ik 30% gelukkig van de les waarin ik zit op dat moment. Ik word ongelukkig van de docente die maar praat en praat en praat. Veel te veel informatie, vind ik. Dus 70% ongelukkig. Rechts staat mijn nieuwe keuken getekend. Ik zit gezellig met mijn gezin aan tafel. Ik ben daar 90% gelukkig en 10% ongelukkig.

Wat leer ik hiervan? Gemiddeld ben ik deze dag toen ik deze tekening maakte 70% gelukkig en 30% ongelukkig. Per onderdeel verschilt dit. Ik vind mezelf over het algemeen een gelukkig mens, maar 100% geluk bestaat dat? Deze tekening geeft een andere kijk op geluk; verfrissend!